Hoe worden uw back-ups gemaakt?

Hoe worden uw back-ups gemaakt?

Back-ups, waarom deze belangrijk zijn en waar moet u op letten als bedrijf.

Bent u als ondernemer bekend met uw back-up strategie ? Back-ups zijn een kritisch onderdeel van uw bedrijfsvoering. Dit geldt niet alleen voor bestanden, maar voor uw gehele infrastructuur. Met de huidige techniek zijn er genoeg oplossing om de continuïteit van uw bedrijfsvoering te garanderen.

Wat voor soorten back-ups zijn er dan ?

Er zijn veel soorten back-up. De meeste gebruikte back-ups zijn
– Image back-up – momentopname
– Database/Applicatie back-up
– File back-up

Image back-up

Bij het maken van een image van een systeem wordt er als het ware een foto gemaakt van de hele server, inclusief databases, programma’s en configuraties. Bij het geval van een calamiteit biedt een image de snelste manier van herstellen. Bij het terugzetten van een image wordt alle data teruggezet inclusief de programma’s, configuraties, databases en e-mail. Het herstellen hiervan is tevens mogelijk op hardware van een andere fabrikant. Maakte u voorheen gebruik van Dell ? Dan kunt u moeiteloos overstappen naar HP of een andere fabrikant naar keuze.

Dit betekent dat de servers niet opnieuw geïnstalleerd en geconfigureerd hoeven te worden, wat bij een file back-up wel het geval is. Dan zouden we eerst een nieuwe server moeten regelen, daarna de servers installeren. Daarna de programma’s erop installeren en vervolgens ook nog configureren. Als dat gebeurd is, moeten ook nog de bestanden teruggezet worden. Zoals u kunt begrijpen is dit een erg tijdrovende klus wat voor beide partijen bijna geen optie is.

Database back-up

Veel applicaties werken met een database waar bedrijf kritische gegevens worden opgeslagen. Soms kan het gebeuren dat een database corrupt raakt of dat u simpelweg een database terug wilt zetten omdat er teveel foute mutaties zijn. De huidige techniek laat het toe dat u een database kunt herstellen, zodat u zo snel mogelijk weer verder kunt met een goed werkende database. Ook kunt u op deze manier makkelijk een kopie van een database maken en bijvoorbeeld gebruiken als een test database.

File back-up

Een file back-up wordt gebruikt voor het back-uppen van alleen bestanden. Het voordeel hiervan is dat dit het minste ruimte in beslag neemt. Hierdoor kunt u een groter archief maken met versies van bestanden die bijv. terug kunnen tot een jaar of langer. U kunt ook kiezen om een lang archief lokaal te bewaren en in geval van calamiteit een synchronisatie naar de Cloud op te zetten. Op deze manier staat uw data op meerdere plekken, waardoor kans op dataverlies geminimaliseerd wordt.

Ok, maar waar sla ik deze back-ups op?

Veel bedrijven slaan back-ups maar op 1 plek op. Denk hierbij aan een externe schijf, een NAS, of een 2e server in hetzelfde pand. Dit is echter niet aan te raden. Bij een calamiteit, zoals wateroverstroming en/of brand kunt u in één keer al uw data kwijt zijn. Wij adviseren dan ook om de data op minimaal 3 plekken te hebben.
1. De actuele data op de server
2. Een back-up lokaal, bijvoorbeeld op een NAS. Deze zijn het snelste te herstellen
3. Een back-up buiten het pand (externe schijf, Cloud)

Lokaal of Cloud ?

Als u de back-up buiten het pand bewaart, dan kunt u kiezen om dit op eigen hardware te doen, zoals een externe schijf, of in de Cloud. Een externe schijf heeft echter als nadeel dat deze relatief makkelijk defect kunnen raken of gestolen kunnen worden.
Om die reden adviseren wij om zowel lokaal als in de Cloud een back-up te hebben. Het voordeel van Cloud back-up is dat deze redundant zijn opgeslagen en professioneel beheerd worden.