Updates, updates, updates…

Updates, updates, updates…


Iedereen die met een computer, smartphone of ander slim apparaat werkt heeft dit al eens meegemaakt. Tijdens het gebruik geeft het apparaat aan een update te moeten installeren. Vaak komt deze melding op het moment dat je het juist niet wil. Op het moment dat er een belangrijk rapport afgedrukt moet worden of juist als u met haast weg moet. Prompt komt er dan een mededeling dat update 1 van 12 geïnstalleerd moet worden. Met alle gevolgen van dien…

De vraag blijft echter waar zijn al die updates voor nodig? En moeten ze allemaal wel geïnstalleerd worden?


We kunnen dergelijke updates onderverdelen in twee groepen: Een update voor nieuwe of betere functionaliteit of het corrigeren van bestaande functies. Zeker op het gebied van digitale beveiliging zijn er achter de schermen veel ontwikkelingen. Dit kan afhankelijk zijn van gebeurtenissen buiten de betreffende software, waardoor een aanpassing nodig is. Soms heeft dit niet eens direct wat met de software te maken. Als bijvoorbeeld een BTW tarief wettelijk veranderd wordt, dient de software welke door financiële instanties gebruikt wordt bijgewerkt te worden.

Tevens wordt er een onderscheid gemaakt tussen een update en een upgrade. Bij een update is er meestal sprake van een correctie of verbetering van bestaande software. Bijvoorbeeld omdat er een fout is ontdekt in de werking. Bij een upgrade gaat het vrijwel altijd om een nieuwere versie met meer of nieuwe functies. Updates zijn om die reden altijd kosteloos, terwijl voor een upgrade vaak betaald moet worden.

Laatste tijd zijn er nogal wat digitale gevaren in het nieuws. Hierbij wordt gesproken over ransomware of gehackte systemen waar misbruik van gemaakt wordt. Kwaadwillende proberen in dit soort gevallen bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een systeem en diens bestanden te gijzelen. Wil je de foto’s van de kinderen terug? Of de administratie van de afgelopen 10 jaar? Dan dient er een aanzienlijk bedrag afgerekend te worden, tenzij er een degelijke back-up gemaakt is uiteraard. Toch is in deze voorkomen beter dan genezen.

Onlangs hebben onderzoekers van de VU (Vrije Universiteit) een nieuwe kwetsbaarheid ontdekt in computerchips van de fabrikant Intel. Dit terwijl zij juist onderzoek deden naar dreigingen van reeds bekende ransomware als WannaCry en Meltdown. Door misbruik te maken van bestaande functies van de hardware, was het mogelijk om gegevens op afstand af te luisteren.



Hoewel het bestrijden van dergelijk misbruik een eeuwige wetloop zal blijven, zijn er gelukkig wel manieren om een computer hier tegen te weren. Met het gebruik van een gezond verstand komt u al een heel eind. Door bijvoorbeeld niet te reageren op die e-mail dat u een gloednieuwe iPhone heeft gewonnen. Of dat het wachtwoord voor het inloggen bij de bank nu toch echt vernieuwd moet worden. Niet iedereen heeft echter een diploma in hogere computerkunde om dit soort dreigingen te herkennen en gelukkig is dat ook niet nodig.

Hoe? Juist, door tijdig uw systeem te voorzien de laatste updates en een degelijke antivirus oplossing. En steekt u liever geen tijd in het gedoe van computeronderhoud? Geen probleem, dat kunnen we ook voor u doen. Bijvoorbeeld op het moment dat u sportief op het veld staat of lekker thuis op de bank. Of ververst u de olie van uw auto ook zelf?